Kategorier
Akademisk frihet akademiska värden Demokrati Hat, hot och våld Internationalisering

“Viktigt att tillgängliggöra vår kunskap i pågående konflikter”

Det har under en tid framkommit tydliga förväntningar på att rektorer för universitet och högskolor ska ta ställning i det pågående kriget mellan Hamas och Israel. Som rektor för Malmö universitet har jag behövt tid för eftertanke och kritisk reflektion kring universitetets roll och ansvar i samhället. Vi rektorer behöver hålla flera saker i huvudet samtidigt för att kunna hantera dessa komplexa frågor på bästa sätt.

Malmö universitets vision är att bidra till ett mer hållbart och jämlikt samhälle genom forskningsbaserad kunskap, kritisk reflektion och handlingskraft. Vidare så är universitetet grundat på medmänskliga, demokratiska och akademiska värden som har vuxit fram ur idétraditioner om ett öppet samhälle, det fria ordet och det kritiska tänkandet (Strategi 2025). Hur kan vi då leva upp till våra visioner i ord och handling i en polariserad värld där den ena krisen avlöser den andra? Kriget mellan Hamas och Israel är mycket komplext och väcker nya frågor.

För mig är det viktigt att ha de akademiska värdena som utgångpunkt för min reflektion i en tid då demokrati och den akademiska friheten är hotad på många platser i världen och att det därför är särskilt viktigt att lyfta fram att de akademiska värdena är universella. Universiten runt om i världen har en fantastisk möjlighet att tillsammans handla i enlighet med de gemensamma akademiska värdena som är nära sammantvinnade med ett demokratiskt samhälle där fred och frihet råder och där mänskliga rättigheter respekteras.

Några reflektioner kring saker som rektor behöver hålla i huvudet samtidigt i den komplexa situation som råder:

  1. Vikten av att Malmö universitet värnar den akademiska friheten och integriteten vilket innebär att vi ska stå fria från direkt politisk, ekonomisk och ideologisk påverkan. Forskarens roll i samhället är att sakligt grundade argument alltid ska stå i centrum. Vi lever i ett demokratiskt samhälle vilket bland annat innebär att vi alla har åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Universitetet ska verka för en öppen, kritisk och konstruktiv samhällsdebatt lokalt, nationellt och globalt.
  2. Universitetens roll är att bidra med forskningsbaserad kunskap och kritisk reflektion kring olika samhällsfrågor och vetenskapligt förankrade perspektiv. Malmö universitet har en viktig roll att tillgängliggöra vår kunskap i de globala kriser och konflikter som pågår. Våra forskare inom bland annat globala politiska studier, mänskliga rättigheter och freds- och konfliktsvetenskap samt demokratiforskning, migrationsforskning och historieforskning har en viktig roll att delta i samhällsdebatten utifrån sakligt grundade argument och perspektiv. Malmö universitet vill vara ett lärosäte som står för frihet och öppenhet så vi behöver skapa fler arenor för öppna akademiska samtal och seminarier som kan bidra till en ökad kunskap och förståelse hos medarbetare, studenter och allmänhet. Förhoppningsvis kan vi på detta sätt bidra till att minska och överbrygga den politiskt färgade polariseringen som råder i samhället och som så lätt smittar av sig på vår akademiska verksamhet som ska stå fri från politisk och ideologisk påverkan.
  1. De två senaste månaderna har jag reflekterat mycket kring möjliga konsekvenser av kriget för våra studenter och medarbetare. Det är troligtvis många av våra 25 000 studenter men även medarbetare som på olika sätt är personligt drabbade av det pågående kriget. Vi konfronteras alla med bilder och berättelser från en fruktansvärd krigssituation där många civila skadas och dödas. Det finns en risk att oro, stress och frustration ökar bland våra studenter och medarbetare, vilket i sin tur kan påverka studier, undervisning och forskning. Jag har därför som rektor varit noga med att fokusera på dessa frågor vid höstens chefsmöten, verksamhetsdialoger, universitetsstyrelsen och ledningsgruppen. Fokus har varit på hur vi som chefer och ledare kan fånga upp och förebygga diskriminering, kränkningar, trakasserier, hot och hat i vår verksamhet för att skapa en arbetsmiljö som genomsyras av tillit, delaktighet och arbetsglädje. Nyligen fattades ett rektorsbeslut om en ny Riktlinje för universitetets hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier mot medarbetare eller student som jag hoppas ska kunna vägleda oss i vårt arbete för att motverka såväl antiseminitism som islamofobi som står i särskilt fokus i den globala konflikt som pågår. Här har vi alla ett gemensamt ansvar. På Malmö universitet har vi nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling.
  2. Under de senaste två månaderna har jag även reflekterat mycket kring behovet av värderingsbaserat ledarskap (value based leadership) i världen. Malmö universitet har under många år utbildat ledare från olika samhällssektorer i värderingsbaserat ledarskap som tar sin utgångspunkt i kunskaper om mänskliga rättigheter. Universitetet har varit värd för Anna Linds ledarskapsakademi i många år. Nu är det institutionen K3 på Fakulteten för kultur och samhälle som är värd för akademin och jag har en dröm om att kunskaper om det värderingsbaserade ledarskapet ska sprida sig i samhället och bidra till en bättre värld med demokrati och fred. Kanske kan jag även i min nya roll som ordförande för EWORA (European Women Rectors Association) bidra till ett mer jämställt och värderingsbaserat ledarskap inom akademin?

Avslutningsvis så hoppas jag att vi kan fortsätta dessa diskussioner på det nya året och jag hoppas att vi alla får mer tid till eftertanke och reflektion under helgerna som vi har framför oss.

Rektor

Av Kerstin Tham

Kerstin Tham är rektor på Malmö universitet och professor i arbetsterapi. Forskningen handlar om aktivitet och delaktighet i vardagen efter stroke utifrån ett rehabiliteringsperspektiv. Hon har handlett ett 15-tal doktorander fram till disputation på Karolinska Institutet och har varit huvudansvarig för ett flertal forskningsprojekt med finansiering från bland annat Vetenskapsrådet, Vårdalstiftelsen och Forte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *